tisdag 4 april 2023

Avhoppare Gleb Karakulov berättar infrån Putins värld

Gleb Karakulov är den högst rankade underrättelseofficieren, som har hoppat av till Väst under de senare åren. Han har haft insyn inom president Putins närmaste krets under 13 år och ger en inblick i en sluten värld. Putin håller sig borta både från internet eller mobiltelefon. Han får bara information från sin innersta krets, säger Karakulov, vilket betyder att Putin lever i en informationsbubbla och bara får höra det han vill. 

För en gångs skull hade SVT något intressant att bjuda på i Morgonstudion genom samarbete med grävredaktionen i London Dossier Center. Gleb Karakulov hade som jobb att kryptera och ordna säker kommunikation under Putins resor. På resorna finns en 2,5 meter hög kub, ett telefonbås, där det går att prata utan att bli avlyssnad. Han säger att han har gjort fler än 180 resor med Putin. 

Karakulov har sett hur Putin blivit mer och rädd för omvärlden och paranoid under åren tills Karakulov hoppade av i höstas. All mat inspekteras och avsmakas av en specialgrupp. Brandmän och ingenjörer följer med och går igenom alla lokaler som ska besökas. De som ska träffa och arbeta med Putin får vara i karantän under 14 dagar för att inte medföra någon smitta till presidenten. Putin är dessutom friskare än andra i hans ålder - 70 år - menar Karakulov. Bara ett par resor har ställts in under det dryga decennium Karakulov arbetade för Putin. 

Putin uppvisar de drag som alla diktatorer har med att isolera sig mer och mer från omvärlden och driva sin egen agenda och inte lyssna på någon annan om han inte vill det. Krig har en förmåga att dra ut på tiden och så blir det säkerligen med det här kriget också. Fem år brukar vara vanligt, men kanske blir det kortare den här gången. Det kan vi önska. Om inte Putin får spader och drar igång kärnvapenkrig. Då måste Nato och alla goda krafter sätta sig till motvärn. 


Här berättar den avhoppade Gleb Karakulov om sitt jobb nära Putin. Han betraktas naturligtvis som en förrädare och kommer att mördas om någon får veta var han befinner sig. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar